Skoči na glavno vsebino

Dnevi samoizolacije, ko moramo biti doma, so kot nalašč, da se preizkusimo v kuharskih in slaščičarskih veščinah. Zakaj ne bi koristnega in prijetnega povezali s poukom? Mestni muzej Ljubljana je v času epidemije koronavirusa odprl svoje gradivo za vse šolarje. Pri zgodovini smo s stranjo »Gremo v srednji vek« popestrili naš pouk na daljavo. Kako?

Tudi v preteklosti so ljudi bremenile številne bolezni. Sv. Hildegarda, nemška opatinja in zagovornica naravnega zdravilstva, ki je živela v 12. stoletju, je trdila, da je hrana zdravilo. Nekatera živila prinašajo veselje, druga žalost. Proti žalosti in živčni napetosti  je za »veselega duha« svetovala piškote iz pire, medu in začimb. Zaradi svojega znanja je uživala velik ugled, njeni recepti pa so bili pravi izziv za srednjeveške pekovske cehe v nemških mestih.

V preteklem tednu, ki so ga popestrili še velikonočni prazniki, so se v pekovske mojstre spremenili Mihaela Bremec, Tina Fabjan, Vasja Gerbassi Grmek, Zala Grahor, Maša Kodrič, Ajla Kunovac, Gaja Škerjanc, Anka Škrlj, Jaka Štremfel in Dina Vernot, vsi dijaki 1. art in 1et. S svojimi »piškoti veselja« izdelanimi po srednjeveškem receptu, so razveselili in pogostili svoje najbližje. Mi pa njihovo ustvarjalnost lahko občudujemo na poslanih fotografijah.

Tekst Gabrijela Rebec Škrinjar, zgodovina

 

(Visited 465 times, 2 visits today)
Dostopnost