Skoči na glavno vsebino

V sredo, 8. decembra, sta nas obiskali strokovni sodelavki  z Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Sara Bone in  Anja Bandelj. Za naše dijake sta pripravili interaktivno predavanje z delavnicami o prostovoljstvu.

Dogodek je del projekta Podvig, katerega temeljni cilj je učiti dijake opaziti priložnosti in jih spremeniti v vrednost za druge.

Petnajst udeleženk se je seznanilo z vrednotami prostovoljstva, ugotavljale so, kako lahko prostovoljci aktivno sodelujejo na različnih področjih družbenega življenja. Razdeljene v štiri skupine so razmišljale o učinkih, ki ga prostovoljstvo ima na prejemnike, družbo in prostovoljce same. Predvideti so morale pozitivne, kot tudi negativne učinke. Svoje zaključke so si medsebojno predstavile.

V nadaljevanju je sledil nov izziv – pripraviti so morale akcijski načrt za različna področja: delo z mladino, ohranjanje narave, zmanjševanje socialne izključenosti starejših in socialno ogroženih skupin. Pri pripravi strategije pomoči so morale razmišljati o ciljni skupini, vsebini, ciljih, virih, učinkih, obenem pa upoštevati tudi možne ovire. Kljub omejenemu času je dijakinjam uspelo zastaviti prepričljive načrte.

Vsekakor je delavnica z aktivnim delom udeleženk prispevala k boljšemu vedenju o prostovoljstvu, njihovi akcijski načrti so primerni za poglobljen pogovor in dogovor o morebitni izvedbi.

Mentorici, Franja Čok in Sandra Grmek

(Visited 165 times, 1 visits today)
Dostopnost