Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu naša šola sodeluje v Erasmus+ projektu Poudarjanje pomena vključenosti s spodbujanjem medsebojne pomoči in solidarnosti v Evropi (Emphasising inclusion by developing mutual aid and solidarity in Europe).

V projektu bomo sodelovali z naslednjimi šolami:

  • ISSEC PIGIER Institut Spécialisé de Secrétariat et d’Etudes Comptables, Toulouse, Francija
  • IES Lloixa, Sant Joan d’Alacant, Španija
  • Colegio público de Educación Especial »El Somni«, Sant Joan d’Alacant, Španija
  • Instituo Tecnico Economico Statale »Paolo Savi«, Viterbo, Italija
  • Colegiul National Gheorghe Lazar, Bucarest, Romunija
  1. 1. in 20. 1. 2021 ter 16. 3. smo se učitelji zaradi Covida-19 epidemije srečali kar na daljavo, za konec maja pa smo načrtovali prvo izmenjavo za dijake in učitelje v Toulousu v Franciji. Zaradi epidemije Covid-19 je bila mobilnost prenesena na konec junija, zaradi zadržkov nekaterih partnerskih šol pa žal ni vključevala dijakov.

Srečanja v Toulousu v Franciji, ki je potekalo od 28. 6. do 2. 7. 2021, sta se udeležili profesorici Sandra Grmek in Mateja Grmek.

Na srečanju smo najprej pregledali opravljeno delo. Dijaki so v aprilu na svojih šolah raziskovali različne vrste učnih težav in ostale oblike posebnih potreb ter pripravili predstavitve. Učitelji smo primerjali zakonodajo s področja obravnave otrok s posebnimi potrebami v šolstvu, zlasti različne oblike prilagoditev.

O evropski zakonodaji na tem področju nam je v Toulousu spregovoril Gael Coron iz Ecole des Hautes études en santé publique.

Srečali smo se z gospo Leono, ki je spregovorila o svojem življenju od otroštva, ko se je spoprijemala s hudo slabovidnostjo, do zrelih let, ko je vid popolnoma izgubila. Skozi njene »oči« smo spoznali mesto Toulouse in ob tem bili pozorni na ovire, ki jih imajo slepi in slabovidni pri gibanju po mestu.

Francoski gostitelji so organizirali dogodek »Blind aperitif«. Najprej smo z zavezanimi očmi skušali ugotoviti, iz česa so pripravljeni napitki. Ob tem smo spoznali, da se tudi pri določanju okusa zanašamo na vid. Sledila je pokušina njihovih sirov, imajo jih več vrst kot je dni v letu. Seveda ni uspelo nam poskusiti vseh, a za zavedanje pomena čutil, predvsem vonja, ki nas lahko pritegne ali odvrne od nekaterih sort sira, jih je bilo dovolj.

Obiskali smo tudi Université Toulouse – Jean Jaurès, kjer so nam predstavili delo oddelka, ki na ustanovi, ki ima okrog 30.000 študentov, skrbi za več kot tisoč študentov s posebnimi potrebami.

Poleg evalvacije smo zadnji dan načrtovali aktivnosti do naslednjega srečanja, ki bo v Sežani v oktobru 2021. Želimo si, da bi se ga lahko udeležili tudi dijaki.

Sandra Grmek in Mateja Grmek

(Visited 165 times, 1 visits today)
Dostopnost