Skoči na glavno vsebino

Od 13. do 16. maja 2024 je v Alicanteju v Španiji potekalo peto srečanje Erasmus+ projekta ARII (Alterity, Resilience, Involvement and Inclusion). Gostila nas je šola IES Lloixa Sant Joan d’Alacant.

Prvi dan izmenjave v Alicanteju so nam kot dober primer inkluzije predstavili delavnico, v kateri na okoljevarstven način predelujejo odpadno plastiko. Večina zaposlenih so osebe s posebnimi potrebami. V Biarju smo si popoldan ogledali festival »Mavri in kristjani«, na katerem se prebivalci mesta oblečejo v barvite kostume in z glasbo in plesom napolnijo ulice mesta. 

Proti večeru smo spoznale družine dijakinj, ki so nas gostile, in imele možnost poskusiti nekatere tipične španske jedi.

V torek smo preživeli dan na plaži. Razdelili smo se v mešane skupine in se preizkusili v supanju in kajakaštvu. V ospredju delavnic je bilo soočanje z različnimi izzivi in sodelovanje. Celodnevno druženje z gostitelji nam je odpiralo vrata v razumevanje španske kulture in omogočilo preizkušanje znanja v različnih jezikih.

Tretji dan projekta smo odkrivali ovire, s katerimi se vsakodnevno soočajo ljudje s posebnimi potrebami. Profesorica športne vzgoje nas je z različnimi vajami popeljala v svet slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter gibalno oviranih. Spoznale smo, kako pomemben je vid za ravnotežje in na katere čute se lahko oprejo slepi ali gluhi posamezniki.

Za malico smo si privoščili tipični španski zajtrk – churrose z vročo čokolado. Sledile so predstavitve aktivnosti v projektu. Govorile smo o vključevanju posameznikov z duševnimi težavami v občini Sežana. Predstavile smo delo Centra za socialno delo Sežana, Društvo Vezi in primere sodelovanja tega društva z našo šolo.

Popoldan smo prisluhnili zanimivemu predavanju o delovanju možganov, pomembnosti spanja in o Alzhiemerjevi bolezni. Za konec dneva so nas gostitelji presenetili še s povabilom na bowling.

Zadnji dan smo obiskali specifične in multisenzorne učilnice šole CEIP Pedro Duque. Šola v izobraževanje uspešno vključuje otroke s posebnimi potrebami. Sledil je voden ogled centra mesta Alicante s profesorjem zgodovine. Sprehodili smo se skozi Mercado Central, mimo katedrale San Nicolas de Bari, do Esplanade de Espana – promenade, tlakovane z marmornimi ploščicami in obdane s palmami.

Ob zaključku uradnega dela srečanja so nas gostitelji presenetili s poslovilno večerjo in obilo zabave.

Po zapisih Tonije Jerina Rep, Petre Lah in Noemi Mislej.

 

(Visited 89 times, 1 visits today)
Dostopnost