Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 7. novembra 2022, smo imeli dijaki vseh tretjih letnikov predavanje z naslovom Še vedno vozim, vendar ne hodim. Našo šolo je obiskal animator prometne varnosti Vladimir Peterlin, ki nam je predstavil svojo zgodbo o usodni nesreči z avtomobilom. Le-ta mu je za vedno spremenila življenje. Zgodilo pa se je takole: po končanem delu so s sodelavci popili nekaj kozarcev piva in pojedli pico. Po končanem druženju so se odpravili vsak svojo pot, kot vsak običajen dan. Vladu pa se je ravno pred domačim krajem zgodila prometna nesreča. Cesta je bila spolzka in odneslo ga je s ceste. Ker ni bil pripet z varnostnim pasom, ga je vrglo ven iz avta. Tedaj mu je tudi zlomilo vratna vretenca, kar je bila tudi edina, a usodna poškodba.

Vlado je po nesreči postal tetraplegik, kar pomeni, da mu telo od rok navzdol ne deluje. To mu je posledično prineslo povsem drugačen način življenja. Iz aktivnega življenja je mogel presedlati na življenje na vozičku. A Vlado se ni predal in še vedno gleda na svoje življenje iz pozitivne plati.

Nam, dijakom, ki prihajamo v leta, ko bomo dobili vozniške izpite, je bil to dober poduk, kako ravnati za volanom. Zares ni vredno tvegati in si mogoče samo s kozarcem alkohola uničiti celotno življenje. Potrebno je ravnati previdno in po pameti.                                                                                               

Zapisal Aleksander Šabec, 3. a gim

(Visited 232 times, 1 visits today)
Dostopnost