Skoči na glavno vsebino

Pa smo dočakali 16. september 2019 in s tem športno-spoznavni teden na morju!  Za nami sta bila že dva tedna pouka. Med seboj se takrat še nismo dobro poznali, saj prihajamo iz različnih krajev Primorske. A že kmalu smo začeli sklepati nova prijateljstva.

Naše druženje se je začelo ob 8. uri, ko je avtobus odpeljal iz Sežane proti Šentjanam (Portorož). Ker prihajamo z vseh vetrov, je imel avtobus postanke še v Divači, na Kozini in v Kopru. Kmalu smo bili na Šentjanah. Ko smo izstopili iz avtobusa, nas je čakal še kratek vzpon do hostla, kjer smo prebivali. Sprejela sta nas lastnik in lastnica hostla. Po namestitvi smo se odpravili na plažo v Bernardin.  Zvečer pa še v Portorož.

Med tednom smo počeli veliko zanimivih reči in se pri tem zelo zabavali. V torek smo se šli potapljat v Fieso. Da bi bili kar najbolje pripravljeni na potop, so nam izkušeni inštruktorji potapljaškega kluba Sharky pripravili predavanje o potapljanju. Bili smo vznemirjeni, saj je bilo za večino prvič, da smo se potapljali na takšen način. Klub nam je posodil opremo in inštruktorji so nam pri potopu pomagali. Bila je izjemna izkušnja, ki jo je izkusila velika večina dijakov.

Tudi jadrat smo šli dobro podkovani z znanjem o tem športu, saj smo se udeležili predavanja, ki ga je izvedel jadralni klub Pirat iz Bernardina. Na jadranje smo odšli ob različnih dnevih. Prvi je bil na vrsti 1. a razred. Preizkusili smo se v krmarjenju jadrnice vrste optimist, ki je namenjena upravljanju enega jadralca. Na žalost pa tisti dan ni bilo veliko vetra. 1. b razred je imel naslednji večer več sreče z vetrom.

Ob večerih smo poslušali različna predavanja ‒ npr. o drogah, plavalnih tehnikah in podobnem. Imeli smo tudi kviz z različnimi temami. Razdeljeni v dve skupini pa smo se pomerili tudi pri veslanju.

Dnevi so minevali in bližal se je odhod domov, vendar druženje in zabava še zdaleč nista pojenjala. V četrtek zvečer sta oba razreda pripravila vsak svojo predstavitveno točko. 1. b  je pripravil kviz, pri katerem so sodelovali učitelji, 1. a pa je zapel nekaj pesmi. Bilo je veliko smeha in veselja. Za profesorja Vojka Žiberno je bil to zadnji športni teden na morju, zato smo zanj pripravili prav posebno presenečanje. Napisali smo mu pesem. Sledile so še zahvale profesorjem, lastnikoma in vsem, ki so nam omogočili, da smo se imeli lepo. Podeljene so nam bile tudi diplome za uspešno opravljen potop z avtonomnim dihalnim aparatom.

Vsega lepega je enkrat konec. V petek zjutraj smo na hitro spakirali, potem pa je sledila vožnja z ladjo Laho po slovenski obali. Profesorica geografije Mateja Grmek nam je povedala kar nekaj zanimivih dejstev o slovenski obali. Po kosilu smo se odpravili proti domu. Na športnem tednu so nas spremljali profesorji Vojko Žiberna, Jani Žiberna, Elvira Mavrič in Uroš Borjančič. Cilj tedna je bil, da se med seboj spoznamo, povežemo in postanemo prijatelji.  Cilj je bil uspešno dosežen.

Vid Sila, 1. a GIM

(Visited 558 times, 1 visits today)
Dostopnost