Skoči na glavno vsebino
VTISI DIJAKINJ (Nikolina, Ema, Monika)

»Všeč mi je bila postavitev razstave. Stene, ki so bile uporabljene za nosilce slik, so bile podobne uličnim, počutila sem se kot na ulici. Posebno všeč mi je bila soba s projektorji, kjer so prikazovali animacijo iz umetnikovih grafitov. Najbolj všeč mi je Banksyjeva umetnina z naslovom Love is in the air (Flower thrower), ki prikazuje mladega maskiranega moškega, ki meče šopek rož.« Nikolina Prijević

»Na razstavi smo lahko videli različne Banksyjeve umetnine. Najbolj všeč med njegovimi umetninami mi je slika Laugh now, ki je nastala leta 2002, prikazuje pa opico, ki nosi napis Laugh now but one day we will be in charge. Ta umetnina odpira več interpretacij. Med drugim, zelo pomembno je, kaj počnemo v življenju. Za svoja dejanja smo in moramo biti odgovorni.« Ema Škofič

»Razstava mi je bila zelo všeč. Vsako Banksyjevo delo vsebuje sporočilo. Videli smo tudi nekaj Banksyjevih stvaritev, ki so v zasebni lasti oziroma so jih za to razstavo posodili nekateri zasebni zbiralci. Srečna sem, da sem lahko videla Banksyjeve umetnine v živo.«  Monika Stanič

V torek, 21. 3. 2023, na prvi dan pomladi, smo se dijaki 2. letnika programa aranžerski tehnik v spremstvu profesoric Renate Nikolić in Franje Čok z avtobusom odpeljali na ekskurzijo v Trst, največje mesto italijanske avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine.

Strokovno ekskurzijo smo začeli v strogem središču Trsta, na trgu Oberdan z obiskom Narodnega doma, ki je bil osrednja kulturna ustanova tržaških Slovencev.  Zgrajen je bil v letih od 1901 do 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija v slogu art nouveau z značilnim geometričnim vzorcem na zunanji fasadi. Izvedeli smo, da je imel  Narodni dom tudi dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, pa tudi hranilnico, kavarno, v njem je bil tudi hotel.

Potem smo obiskali Tržaško knjižno središče, knjigarno, ki od leta 2015 predstavljala pomembno promocijsko točko za slovensko kulturo in slovenski jezik. V tej knjigarni lahko kupite knjige v slovenskem jeziku. Prijazni prodajalki sta nam na kratko predstavili zgodovino nastanka knjigarne in posebnosti tega kulturnega prostora za promocijo slovenskega gospodarstva. Bili smo navdušeni nad lepo urejenim ambientom in toplim sprejemom prodajalk.

21. marca obeležujemo tudi svetovni dan poezije, zato smo ob tej priložnost v knjigarni na glas prebrali nekaj pesmi. »In glej, ta drobni češnjev cvet / bo v njih izbrisal malodušja sled / in spet razžaril tožni jim pogled.« (verz Kajuhove pesmi; Samo en cvet, en češnjev cvet)

Pred tržaško sodno palačo Coroneo nas je prof. Franja Čok spomnila na I. in II. Tržaški proces. Več smo izvedeli tudi o organizaciji TIGR.

Na ekskurziji smo se seznanili z aktivnimi verskimi skupnostmi v Trstu in med seboj primerjali tri verske stavbe. Najprej smo si ogledali tržaško sinagogo, ki nas je navdušila s svojo velikostjo, saj velja za eno največjih v Evropi.  Zasnovala sta jo arhitekta Ruggero in Arduino Berlam.  V bližini sinagoge stoji kavarna San Marco, ki deluje od leta 1914 in velja za središče intelektualcev in pisateljev, kot sta Umberto Saba in James Joyce. Pred sinagogo smo si ogledali kamen spotikavec, ki spominja na usodo tistih, ki so bili umorjeni, deportirani, izgnani ali ubiti v obdobju fašizma in nacizma.

Pokukali smo še v notranjost dveh verskih svetišč. V središču Trsta, na trgu, znanem tudi kot Sant’Antonio Nuovo, na koncu Velikega kanala stoji katoliška cerkev iz leta 1825. V njeni bližini pa se nahaja še srbska pravoslavna cerkev svetega Spiridona, ki ima veliko pozlačenih okraskov in poslikav.

Na trgu Enotnosti Italije (Piazza Unita d’Italia), ki velja za glavno prizorišče vseh pomembnih dogodkov mesta, smo si ogledali še Fontano štirih celin (Mazzolenijeva fontana), Vladno palačo in Tržaško občinsko palačo. Privoščili smo si še dvajsetminutni odmor za malico, potem pa se veselo odpravili do tržaške galerije Salone degli Incanti na ogled razstave svetovno znanega uličnega umetnika Banksyja, ki izzivalno osvešča o družbeno – političnih problemih v svetu. Razstava z naslovom Banksy The Great Communicator nam je bila zelo všeč.

V Sežano smo se vrnili zelo zadovoljni polni lepih vtisov in nepozabnih spominov na Trst, ki nas je pričakal v soncu in v svojem multikulturnem vzdušju.

Besedilo: Nikolina Prijević, Monika Stanič, Ema Škofič in prof. Renata Nikolić

Fotografije: Sara Saksida

(Visited 188 times, 1 visits today)
Dostopnost