Skoči na glavno vsebino

V sredo, 29. 1. 2020, je  na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru sejma Alpe-Adria potekal 17. Mednarodni festival Več znanja za več turizma. Projekt predstavlja povezovanje formalnega izobraževanja v srednjih šolah z delom v neformalnih oblikah, kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. Sodelovanje na festivalu vključuje pisno predstavitev turističnega proizvoda, izdelavo promocijskega spota in predstavitev na sejmu Alpe-Adria.

Letošnja tema se je glasila Festival naj bo; njen cilj pa je bil, da tekmovalci za domači kraj organizirajo oziroma načrtujejo dogodek, ki se bo odvijal po vzoru največjih festivalov in kot vsakoletna prireditev. Tudi v letošnjem letu se je naša šola vključila v projekt Več znanja za več turizma in se predstavila kar s tremi ekipami. Vse tri ekipe so se na tekmovanju odlično predstavile in prejele srebrno priznanje.

KRASOVANJE – Skupaj nam je najlepše

  • Avtorji: Maruša Oblak, Tina Magajna, Neja Gorup, Danej Tavčar, Andraž Prelec, Lana Dodič Ceglar
  • Mentorica: Mojca Železnik Buda
  • Osvojeno priznanje: srebrno

Dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana 4. letnika programa ekonomski tehnik so se pod mentorstvom prof. Mojce Železnik Buda odločili oblikovati turistični proizvod z naslovom Krasovanje. Ideja je bila zasnovana z namenom, da bi se različne generacije s Krasa in njegove okolice ponovno združile in poveselile. »Menimo, da na Krasu primanjkuje dogodkov, na katerih se domačini zabavajo v družbi dobre glasbe in lokalnih dobrot. Velikokrat ljudje pozabijo na mlajše in starejše generacije, zato smo se odločili, da jih vključimo v festival. Za najmlajše smo organizirali lov na božička in escape room, za najstnike smo organizirali turnir v nogometu, za upokojence pa turnir v briškoli.«

KRAŠKA WHCET –  Kjer je ljubezen močnejša od kraške burje

  • Avtorji: Neja Semolič, Uršula Stubelj, Staš Korva, Timej Krt
  • Mentorica: Patricija Kastelic Volf
  • Osvojeno priznanje: srebrno

Dijaki 3. letnika gimnazije ŠC Sežana so na temo Festival naj bo pod mentorstvom prof. Patricije Kastelic Volf organizirali dogodek v domači regiji z naslovom Kraška whcet. S tem festivalom želimo na Krasu obuditi spomin na življenje, poročne običaje in praznovanje naših prednikov ter s tem poudariti tradicionalne vrednote.«

Za to čudovito pokrajino so bile že v preteklosti značilne kraške »whceti«, ampak so z leti izumrle. Odločili so se obuditi ta stari običaj prednikov in ga postaviti v današnji čas. Kraška »whcet« je poročni obred, ki se odvija več dni. Od četrtka do nedelje lahko obiskovalci tega festivala sledijo fantovščini ter dekliščini, podoknici, prevzemu nevestine bale v ženinovo, v nedeljo pa pravi kraški poroki. Svatje so oblečeni v tradicionalne kraške noše. Obredu sledi pogostitev s kraškimi dobrotami in teranom ter večerna veselica z vaškim ansamblom.

Prava atrakcija njihove stojnice je bil ples dijakinj, Neje Semolič in Uršule Stubelj v kraški ali mandrijarski noši ob spremstvu harmonike, na katero je igral Rok Gombač.

FESTIVAL ART X

  • Avtorji: Iris Balagović, Rebeka Volk, Anika Rijavec, Alexander Vidmar, Jan Toffolutti
  • Mentorica: Renata Nikolić
  • Osvojeno priznanje: srebrno

Skupina dijakov 3. letnika programa aranžerski tehnik je pod mentorstvom prof. Renate Nikolić kot turistični proizvod pripravila Festival umetnosti ART X, ki bo trajal tri dni in povezal tradicionalne in moderne umetniške zvrsti na idiličnih kraških lokacijah.

Namen festivala je združevanje kreativnih ljudi. Ciljna publika so ljubitelji umetnosti, bivši dijaki programa aranžerski tehnik in širša javnost. Festival ART X bo eden največjih festivalov umetnosti na Krasu in v primorski regiji. Potekal bo v spomladanskem času na kulturnih lokacijah v Sežani in njeni okolici, v organizaciji podjetja ART Xevents. Namen festivala je privabiti čim več domačih in tujih umetnikov ter spodbuditi mlade v kreativnem izražanju, učenju in spoznavanju umetnosti ter sklepanju novih vezi med umetniki.

Dijaki so za obiskovalce na tekmovanju pripravili več različnih delavnic (live »performance«, »face painiting« in oblikovanje origamijev). V okviru slikarstva ter umetniškega ustvarjanja pa so javnosti predstavili slovenskega umetnika iz Sežane, akademskega slikarja Simona Kastelica, ki je leta 2014 zasnoval prenovo Kosovelove spominske sobe in je tudi avtor Kosovelovega spomenika, postavljenega ob kulturnem centru v Sežani. Prototip tega spomenika kot anamorfoze so dijaki predstavili tudi na sejmu in odziv obiskovalcev je bil zelo pozitiven.

Pri oblikovanju stojnice Kraška whcet so pomagali dijaki 2. in 3. letnika programa aranžerski tehnik, in sicer: Luka Vodopivec, Aneja Babuder, Sara Zlobec, Laura Jugovac, Viktorya Belash in Breda Sčuka.

Nagrade za udeležence so poskrbeli  lokalni podjetniki. Zahvaljujemo se vsem, ki so z nami sodelovali in nas pri tekmovanju podpirali. Posebej se zahvaljujemo tudi prof. Maji Prešeren za strokovne nasvete pri izvedbi naloge Festival ART X.

Besedilo zapisala, Renata Nikolić

(Visited 482 times, 1 visits today)
Dostopnost