Skoči na glavno vsebino

Na ŠC Srečka Kosovela Sežana smo šolsko leto 2021/21 začeli z intenzivnim mednarodnim dogajanjem.

OUR FRIEND MR. ROBOT

Od 30. 8. 2021 do 3. 9. 2021 je v Rumi v Srbiji potekalo prvo usposabljanje dijakov in profesorjev v okviru strateškega partnerstva Erasmus+, Our Friend Mr. Robot. Usposabljanja na temo programiranja dronov so se udeležili 4 dijaki/dijakinje (Ajda Opara, Jaša Vodičar, Neja Zidar in Ana Zadel) in dva profesorja naše šole (Samo Onič, Maja Prešeren). Skupaj z vrstniki iz Srbije in Portugalske smo v petih dnevih spoznali osnove programiranja in upravljanja teledronov. Pridobljeno znanje bomo z veseljem uporabili in prenesli tudi drugim zainteresiranim dijakom in profesorjem na šoli. V ta namen smo s sredstvi projekta že nabavili teledrone, ki jih bomo uporabljali pri pouku in obšolskih dejavnostih. Odločili smo se tudi za nabavo bolj profesionalnega drona, s katerim bomo popestrili marsikatero šolsko aktivnost.

VISION OF THE FUTURE 2

V okviru Erasmus+ projekta mobilnosti se je v tujini praktično usposabljalo 20 dijakov programov aranžerski in ekonomski tehnik. Dvotedensko prakso so opravljali na treh lokacijah.

MESSINA

V Messini, na Siciliji, so dijaki programa ekonomski tehnik (7 dijakov) prakso opravljali pri podjetju Media Marketing Europe v organizaciji posredniške institucije Education In Progress Italy. Naloge dijakov so bile povezane z raziskovanjem turistične ponudbe Sicilije in Kalabrije. Seznanili so se z veščinami javnega nastopanja, pisanja strokovnih prispevkov ter z napotki za javno predstavitev svojega dela. V podjetjih so bili nad našimi dijaki navdušeni. Dijake je na mobilnosti spremljala prof. Lilijana Fabris.

MALLORCA

V Palmi, mestu na španskem otoku Majorka, so dijaki programa aranžerski tehnik (9 dijakov) prakso opravljali v okviru organizacije Education in Progress Spain. Prvi teden je bila njihova naloga organizacija mednarodnega dogodka »Let’s fly together«. Razdeljeni so bili v tri skupine: administracija, aktivnosti in socialna omrežja. Po uspešno izpeljanem dogodku so prakso nadaljevali z delavnicami, v katerih so spoznavali uporabne umetniške tehnike. Dijake je na mobilnosti spremljala prof. Maja Prešeren.

MADEIRA

V Funchalu na portugalskem otoku Madeira je praktično izobraževanje opravljala skupina 4 deklet obeh programov. Za turistično agencijo Madeira Orchid Travel so skrbele za pridobivanje fotografij in posnetkov, za pripravo kratkih videospotov ter za pisanje objav na družabnih medijih. Dijakinje je spremljala Vanja Jelen.

V septembru je šolo obiskala mednarodna delegacija strateškega partnerstva občine Sežana, ki se je razvilo na podlagi partnerstva EU-preneurs iz leta 2015.

Preostanek jeseni bo še zelo mednarodno obarvan, saj pričakujemo več obiskov partnerskih šol, v jesenskih počitnicah pa načrtujemo skupinsko aktivnost poučevanja/usposabljanja profesorjev in delodajalcev z namenom intenzivnejše povezave šolskih kurikulov s potrebami trga dela.

Odvili se bodo nekateri mednarodni sestanki in usposabljanja, ki bi se morali zgoditi že v preteklem letu, a se zaradi ukrepov niso.

Maja Prešeren, Erasmus koordinatorka

(Visited 274 times, 1 visits today)
Dostopnost