Skoči na glavno vsebino

Z nerodnimi izjavami »Živijo.«, Dober dan.« in »Ne vem, ali znam igrati.« nas je 9 dijakov naše šole oktobra lani skušalo prebiti led in se začelo sestajati na vajah za šolsko predstavo. Po nekaj letih premora zaradi  covida  smo pogrešali nastopanje ali smo se želeli preizkusiti v igralskih vodah. Naša mentorica je postala Petra Štolfa, bivša dijakinja naše šole, ki se je po končanem študiju na Škotskem vrnila v Sežano. Petra je v vsakem izmed nas videla zametke likov, ki so zgodbo 16. marca predstavili na odru Kosovelovega doma Sežana. Ker smo v like prelili tudi del sebe, smo se z njimi lahko poistovetili in jih še bolj izpilili. Čeprav so se naše vaje začele mirno in neobremenjeno, smo kmalu, še posebej po tem, ko smo v rokah že imeli scenarij, imeli izbrane kostume in se je o naši prihajajoči predstavi začelo govoriti, ugotovili, da gre zares. Večurne vaje v popoldnevih in med vikendi so znale biti naporne, a so našo skupino povezale v eno. Skupaj s Petro smo zgradili odnos, poln smeha, veselja in šal, ki bi bile za nekoga, ki nas ne pozna, precej neumestne.

Tako je iznenada prišel tisti četrtek, ko smo svoje delo predstavili publiki. Dan prej smo prebili na dolgi generalki, kjer smo povadili vse premike na odru in s pomočjo tehnikov uredili tudi vse tehnične stvari, npr. luči, da smo lahko pričarali popolno vzdušje. Vedeli smo, da je za predstavo vse pripravljeno, še vedno pa sta nas v zadnjih minutah, ko smo že slišali svoje sošolce in učitelje iz parterja, spremljala strah in adrenalin. A sta nam dala dodaten zagon, da smo predstavo izpeljali še boljše, kot bi jo sicer. Na koncu se nam je ob pogledu na navdušene gledalce odvalil kamen od srca. V veselje nam je bilo hoditi na vaje, pisati in se učiti besedilo, vaditi govorico telesa in zadrževanje smeha, a je vse to po končani igri dobilo novo vrednost. Znanje, izkušnje, spomine in prijatelje.

Igralci se že veselimo ponovnega snidenja z gledalci v četrtek, 4. maja, ob 20. uri, ko bomo ponovili predstavo v Kosovelovem domu Sežana.

Ana Mržek in šolska dramska skupina KONS

(Visited 321 times, 1 visits today)
Dostopnost