Skoči na glavno vsebino

Prehrana in način življenja odločilno vplivata na zdravje in počutje posameznika. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Šola ima poleg družine precejšno vlogo pri vzgoji in izobraževanju s področja zdrave prehrane, pri oblikovanju zdravih prehranjevalnih navad in zdravega načina življenja.

Vsi dijaki tretjega letnika naše šole imajo v okviru obveznih izbirnih vsebin oziroma interesnih dejavnosti že več let zapored predavanja in delavnice o zdravi in kakovostni prehrani, ki jih vodi Tanja Bordon, višješolska predavateljica in višja predavateljica na visoki šoli, specialistka klinične dietetike.

Prejšnja leta so dijaki po predavanju obiskali trgovino Karsika in s pomočjo aplikacije Vem, kaj jem iskali bolj zdrava živila, nato so po spletu iskali zdrave recepte, na koncu pa so se pod mentorstvo predavateljice še sami preizkusili v pripravi zdravih koktajlov.

Letos smo zaradi pouka na daljavo izvedli le predavanje. Upamo, da se čim prej vrnemo v šolo, da bomo lahko izvedli tudi praktične delavnice.

Že pred predavanjem so dijaki razmislili o svojih prehranjevalnih navadah. Po navodilih so narisali svojo »zastavo prehranjevanja«. Ta je morala prikazovati, koliko obrokov dnevno imajo, kaj običajno jedo, njihovo najljubšo hrano in koliko tekočine popijejo.

Predavateljica je nato dijake seznanila z rezultati nekaterih raziskav o življenjskem slogu mladih v času epidemije covida-19. Povedala je, do kakšnih sprememb v načinu prehranjevanja in gibanja je prišlo v tem sicer kratkem času.

V osrednjem delu pa je spregovorila, kako naj bo pripravljen zdrav obrok, naštela živila, po katerih naj bi pogosteje posegali, in predlagala nekatere zanimive kombinacije živil. Večkrat je poudarila, da je zdrava prehrana danes trendna. Dijake je vzpodbujala, naj doma sami raziskujejo in ustvarjajo že na pogled privlačne in zdrave kombinacije živil.

Nekaj namigov si lahko ogledate v predstavitvi (klikni tu >>).

Mateja Grmek

(Visited 168 times, 1 visits today)
Dostopnost