Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 22. 9. 2022, smo se učenci 2. ET odpravili na zgodovinsko ekskurzijo na Sabotin. Rdeča nit pouka na terenu je bila soška fronta.

Že med potjo proti goriški regiji smo spoznali vlogo Vipavske doline ob odprtju jugozahodne fronte. Za to ekskurzijo smo dobili tudi delovne liste, ki smo jih reševali že na avtobusu in med obiskom kavern.

Ko smo prispeli na Sabotin, smo najprej pomalicali ob čudovitem razgledu na Goriška brda, Dolomite, Karnijske in Julijske Alpe. Prav ob razgledu in geografski umestitvi soške fronte se je začel tudi naš ogled. Vodič Bogdan nam je najprej povedal nekaj bistvenih stvari o 1. svetovni vojni. Nato smo se odpravili na ogled kavern, bivalnih prostorov vojakov in generalov, izvedeli, zakaj so na Soči uporabljali ladijska sidra, kako so ženske tiho protestirale proti vojni, kakšno težavo sta predstavljali higiena ter oskrba Sabotina z vodo.

Na koncu smo si ogledali še muzej, ki je imel veliko interaktivnih tabel, na katerih smo si ogledali posnetke in različne fotografije vojnih prizorov. Po končanem ogledu muzeja smo se mimo italijanske kostnice vojakov, ki so padli v 1. svetovni vojni v Sredipolju, odpravili nazaj v Sežano.

Besedilo: po zapisu Mie Bajt

Fotografija: Jan Šiškovič

(Visited 173 times, 1 visits today)
Dostopnost