Skoči na glavno vsebino

V decembru zaključujemo projekt mednarodnega sodelovanja kompetence prihodnosti. Projekt sofinancira Zavod RS za šolstvo. Projekt je zasnovan kot implementacija in širjenje dobre prakse izvedbe izbirnega modula Robotika, ki ga je razvila naša šola. Robotiko izvajamo od šol. Leta 2017/18. V okviru modula se dijaki naučijo izdelovati različne aplikacije za mobilne telefone. Z aplikacijami rešujejo konkretne probleme na šoli in v okolju.  Glede na to, da imamo s šolo v Zvorniku že dolgoletno tradicijo sodelovanja ter da se na tej šoli tudi izvaja program gimnazija ter ekonomska šola smo se dogovorili, da bi dobro prakso, ki smo jo razvili na naši šoli prenesli tudi k njim v okviru tega projekta. Prof. Lilijana Fabris, Renata Nikolić in Maja Prešeren so tamkajšnjim profesorjem predstavile modul Robotiko,  intredisciplinarne naloge medpredmetnih povezav in metodo PUD-projektnega učnega dela, razvito v enem od prejšnjih Erasmus+ strateških partnerstvih (EARN).

Predstavili so tudi druge mednarodne aktivnosti na šoli. Sodelovanje s šolo pa tudi z občino v Zvorniku je do sedaj res primer dobre prakse, gre tako za prenos znanja kot tudi za navezavo osebnih, čustvenih stikov med dijaki in učitelji, sodelovanje pa je prav zaradi naših stikov preraslo tudi na raven občin.

V januarju 2020 nas vrstniki iz Zvornika zopet obiščejo. Takrat bomo organizirali dogodek MobilityFEST 2020 z namenom diseminacije projektnih aktivnosti.

Maja Prešeren

Izmenjava Zvornik 2019

Tokrat smo se v Zvornik odpravili že zelo zgodaj, čisto na začetku šolskega leta, od 5. do 7. septembra 2019. Odpotovali smo okoli polnoči in po 10-urni vožnji skozi tri države končno prispeli v mesto, ki meji s Srbijo. Tam smo najprej pozajtrkovali. Po zajtrku so se zvrstile predstavitve, predavanja in delavnice na temo Kompetence prihodnosti.  Prof. Samo Onič je tamkajšnjim dijakom in profesorjem predstavil avtentične maturitetne naloge  (npr. dijakinje, ki je oblikovala prototip naprednega mobilnega telefona).

Po predavanju in delavnicah  smo se skupaj odpravili na obisk k županu Občine Zvornik, pri katerem so nas pričakali tudi lokalni mediji.

Sledilo je kosilo, po kosilu pa smo se profesorji in učenci družili s svojimi gostitelji. Dijaki smo bili povabljeni na piknik ob reko Drino, učitelji pa k jezeru.

Naslednji dan smo se zopet zbrali na šoli, kjer so imeli srečanje ravnateljev, koordinatorjev na temo priprave novih skupnih projektov.

Dijaki in nekateri profesorji smo se pridružili svojim vrstnikom na delavnici podjetništva, na kateri so predstavili njihove metode poučevanja.

Popoldan so nam gostitelji organizirali izlet v Etno selo – turistični kraj, zgrajen po arhitekturi prejšnjega stoletja. Tam smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se po vrnitvi v Zvornik odpravili v diskoteko Sparta, kjer smo preživeli preostanek nase noči. v soboto zjutraj smo se že ob 11 uri zjutraj odpravili nazaj proti Sezani, kjer nas je pozno zvečer dočakala nevihta.

Kolja Milković, 4. AG

(Visited 532 times, 1 visits today)
Dostopnost