Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu se pri tretjih letnikih izbirnega sklopa jezikoslovja (angleščina) ukvarjamo s primerjavo različnih šolskih sistemov. Podatke zbiramo iz različnih virov in naš namen je izdelati infograme za različne šolske sisteme, o katerih bomo pridobili informacije. Primer <klikni tu>

Zato nas je v ponedeljek, 12. 11. 2020, obiskal sošolec Illia Moshko, ki je šolo do 8. razreda obiskoval v Ukrajini. K nam je prišel z razlogom, da nam predstavi šolski sistem v Ukrajini. Skupaj smo ugotovili, da sta si slovenski in ukrajinski šolski sistem med seboj precej različna. Povedal nam je, da je pri njih šolanje obvezno 9 let, toliko traja ‘osnovna šola’, nato pa čaka učenca odločitev, ali se bo šolal še dve leti na ‘gimnaziji’ (ostaneš na isti šoli), ali pa bo šolanje nadaljeval v specializirani šoli. Po šolanju na gimnaziji ali specializirani šoli sledi vpis na fakulteto. Povedal nam je tudi, da obstajajo v Ukrajini tudi ruske šole, kjer se že od 1. razreda dalje učenci učijo tudi ruski jezik. Po končanem 7. razredu pa imajo fantje dodatne ure zaščite in obrambe, kjer se naučijo uporabljati orožje, dekleta pa imajo ure prve pomoči.

Priznal nam je, da prevoz v šolo ni dobro organiziran. Učenci morajo v šolo peš ali pa iti s podzemno železnico. Prevoz z avtobusom ni organiziran.

»Prehrana v šoli je organizirana, vendar ni dobra.« je priznal Illia. Povedal nam je tudi, da je že v osnovni šoli prehrani namenjen samo 1 odmor.

Zanimiva so tudi ocenjevanja znanja. Najnižja ocena je 1, najvišja pa 12, vendar lahko najvišjo oceno dobiš le za projekt. Pri testu je najvišja možna ocena 11. Pogosto jim ocenjujejo domače naloge, in kako imajo urejene zvezke. Imajo veliko več testov kot v Sloveniji.

Obisk Illie je bil zanimiv in poučen. Najbolj nas je presenetilo to, da je najvišja možna ocena 12 ter to, da lahko traja ena šolska ura v osnovni šoli tudi do eno uro in pol. Predmeta zaščita in obramba ter prva pomoč sta se nam zdela zanimiva in nekaj nenavadnega, a kljub vsemu zelo poučnega.

Hana Kruljec, za dijakinje ITS 3

(Visited 167 times, 1 visits today)
Dostopnost